Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa 

05.02.2024

by Teija Salomaa / pictures Teija Salomaa

Kauhia Kartanolla harrastetaan metsissä samoilua, kansallispuisto bongausta ja tunturienvalloitusta. 
Tällä reissulla patikoimme Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. 

Me olemme kuulleet metsien, kansallispuistojen ja tunturien kutsun!
We have heard the call of forests, national parks and fells! 

Syyskuussa 2022 patikoimme Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. Kiersimme Kiirunankiepin eli Keskisenlaen kierroksen ja matkaa tunturissa taittui rapiat 10 km. Näimme, rakkakivisen Kellostapulikurun jylhät maisemat, upeaa tunturimaisemaa ja viehättäviä tunturikasveja. Patikoitsijoita oli Kiirunankiepillä runsaasti liikkeellä, heiltä koirat saivat ihailevaa huomiota osakseen. Etenkin uljasta saksanpaimenkoira Lunaa ihailtiin ja heelereiden jaksamista taas päiviteltiin, siis sitä, että jaksavatpa pienet koirat kulkea reippaasti tunturissa muiden mukana. 

Reitin varrella näimme silmän kantamattomiin hengästyttävän kaunista tunturimaisemaa ja jylhän karua kurumaisemaa - uuuuuhhh miten se näky olikaan ihana, pelkästään maiseman muistelu pistää ihon edelleen värisemään. Paikan päällä maiseman kauneus taisi hetkeksi hengityksen pysäyttää. Koirien mielipiteen tunturin kauneudesta tiedän siitä, että ne ovat aina kovin innokkaita tuntureille lähtemään. 

Koirien tassujen kannalta katsottuna tämä reitti oli turvallinen. Rakkakivi osuus oli reitillä läpimatkan, kunnostettua sorapolkua ja tämä mahdollisti sen, että matkassa ollut vanha koira Inarikin kykeni osuuden turvallisesti omin jaloin kulkemaan. Rakkakivi asia on se asia, joka reittivalintoja tehdessä usein pohdituttaa, sillä nämä rakkakivi osuudet tuottavat toisinaan monenmoista päänvaivaa koirien kanssa kulkiessa. 

Kokemus on opettanut, että pahan rakkakivi osuuden tupsahtaessa erämaassa eteen, menee siinä sormi suuhun taitavaltakin tasapainottelijalta. Meille on joskus mm. Kilpisjärvellä käynyt niin, että ei ole tullut tutkittu reittivalintaa huolella ja kas' kuuden kilometrin patikan jälkeen on se pirunpelto tupsahti esiin. Pirunpeltoa ei voinut ylittää eikä alittaa, joten ei siinä sitten auttanut muuta kuin kääntyä takaisin ja palata samaa polkua lähtöpisteeseen, harmitti - mutta hetkenpäästä kun hyppäsi yli pettymyksen, taisi tämäkin sattumus jo hymyilyttää. 

Heelerit ovat lyhyistä jaloistaan huolimatta, aika moisia vuorikiipeilijöitä ja osaavat kulkea maastossa, kun maastossa. Jos taas eivät osaa, niin mahtuvat hyvästi myös repussa matkustamaan, etenkin, jos ovat tottuneita repussa reissaamaan. Pahoissa paikoissa "heeleri repussa" - ongelmaksi muodostuu se, että itse ei ole vuorikauris eikä näin ollen kykene kantamustensa kanssa sillain sorjasti kiveltä kivelle hyppelemään ja vaarana on tasapainon menettäminen ja kaatuminen - ja sehän on selvä, että "heeleri repussa" ei parane mennä kaatumaan. Joten summa summarum, olemme läksymme oppineet ja vältämme näitä pahoja rakkakivi osuuksia.  Kansallispuistossa kulkeminen on meistä mukavaa ja tunnistamme se, että luonto parantaa. Tällä reissulla syksyn värit hivelivät sielua ja se, että saimme hengittää puhdasta raikasta tunturi ilmaa, tuntui tunkkaisen korona vuoden jäljiltä kehossa erityisen hyvältä.  Kati Soinisen runo "sanani siirtävät tunturit ja kutsuvat kuukkelit" sopii kovasti hyvin kuvaamaan tämän kansallispuisto retken tunnelmaan.  

Odota minua pohjoisen syksy, olen tulossa, tiedäthän. Keltaista huutava koivu, punaista kirkuva riekonmarja, oranssina hehkuva heinä, odota, odota minua.

Tulen hetki kun näiltä pitkiltä illoilta ennätän, heti kun huomisen sivut on tehty täyteen, sanottu mitä sanottavaa on. On niin kova ikävä, että sen melkein luulisi siirtävän tunturit tänne, kutsuvan kuukkelit ikkunani taakse. Ja jonain päivänä tulen jäädäkseni, uskothan. (Kati Soininen) 


Tällä erää matkassa mukana olivat lancashire heeler Kauhia Kartano Hetta (Nelli) 5 v, saksanpaimenkoira Luna 7 v ja lancashire heeler Kauhia Kartano Inari 12 v. 

Patikkapäivän jälkeen kömmimme mökille ja saunoimme ja muistelimme vielä saunanlauteilla mukavaa päiväpatikkaa ja kaunista tunturimaisemaa. 


Rentouttavia kansallispuisto retkiä!

Relaxing national park trips!  


Olemme muuttaneet! Blogin kolme ensimmäistä retkitarinaa löydät edelleen täältä kennelin kotisivuilta. Uuden uljaan blogin - samoin teemoin löydät osoitteesta Koiran kanssa metsissä ja tunturien rinteillä - Ihania retkihetkiä!
heelereiden saunakulttuuria
heelereiden saunakulttuuria
lisää kohteesta: luontoon.fi/pallas-yllastunturi
lisää kohteen reittimahdollisuuksista: Ylläs - Luontoon.fi
lisää kansallispuistoista: Kansallispuistot.fi  Retkipaikka - Suomen kansallispuistot   
Kansallispuistot - Upeinta Suomea