Kauhaneva-Pohjankankaan kansallispuistossa

14.08.2023

by Teija Salomaa / pictures Teija Salomaa

Kauhia Kartanolla harrastetaan valokuvausta, metsissä samoilua, kansallispuisto bongausta ja tunturienvalloitusta. Lancashire heeler on osoittautunut vuosien varrella kauhian oivaksi valokuvamalliksi ja patikkakaveriksi. Tällä reissulla patikoimme Kauhaneva-Pohjankankaan kansallispuistossa.
Me olemme kuulleet metsien, kansallispuistojen ja tunturien kutsun!

Toukokuun 2022 piipahdimme Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuistossa. Kiersimme Kauhalammin kierroksen, joka on 3,5-5 km pitkä ympyräreitti. Reitti on oiva reitti jaloittelulenkiksi mutta myös upea kohde, jossa voi viettää, vaikka koko päivä. 

Kauhalammen kierros kulkee Salomaan pysäköintialueelta Salomaan taukopaikan kautta suoalueelle, jonka ympärille on rakennettu osittain leveäpuupolkureitti ja osittain pitkospuureitti. Kohteen paikannimet hymyilyttivät meitä, sukunimemme kun on Salomaa ja siinä me sitten polulla kulkiessamme vitsailtiin, että hitsi kun ei olla ennen tiedetty, että meillä on näin kaunis paikka. 

Reitin varrella näimme Liron, sisiliskon, suokukkia ja upeaa suoluontoa. Meidän retkipäivänä alueella oli hiljaista. Liroja me näimme suoalueella kahlaamassa ja se oli hienoa, lintu on kansallispuiston nimikkolintu. Linnun puuhia oli kiva seurata ja lintua kuvata sen omassa elinympäristössä.

Reitti oli koko matkan sorastettua polkua tai puurakenteista polkua, siis hyvästi helppokulkuista reittiä, jota pitkin vanhan koiran oli mukava kulkea. Reitillä ei tarvinnut ponnistella, ei hikoilla, sai vain kulkea pikkuhiljaa eteenpäin ja katsella kaikkea kaunista. Reitin varrelle oli perustettu kivasti useita pysäkkipaikkoja, joissa mahtui koiran kanssa hyvästi väistämään, kun vastaan tuli ohikulkijoita.  Vesi oli Kauhalammessa kirkasta ja siitä oli koiran mukava vettä välistä juoda. 

Käyntimme aikaan lintujen pesimäkausi ei ollut vielä täysin käynnissä ja suoalueella oli hiljaista. Pohdimme, että lintujen soidinajan ja pesimäkauden aikana paikan tunnelma on erilainen, äänekäs, eloisa ja vilkas. Syksyllä taas, ruskan ollessa parhaimmillaan, paikka on varmasti erityinen, värikäs, tuoksuva ja hiljainen. 

Kansallispuisto tunnetaan eteläisen suoluonnon helmenä ja sellainen se toden totta oli, kerrassaan upea. Tämä kansallispuisto on kotimme lähellä ja meille hyvä päiväretkikohde. 


Kauhaneva-Pohjankankaan kansallispuisto oli meille uusi tuttavuus (lähellä, siis liian kaukana, kun ei oltu ennen paikan päällä käyty) ja Kauhalammin kierros antoi maukkaat maistiaiset "ensikertalaisille" kansallispuiston maisemista ja todentotta tästä kohteesta innostuimme - tänne me tulemme uudelleen ja uudelleen ja uudelleen. 

Tällä erää matkassa mukana oli lancashire heeler Kauhia Kartano Inari 12 v.

Patikkaretken jälkeen ajelimme kotiin ja olimme virkistyneitä ja iloisia, siitä kun olimme tälle retkelle lähteneet. Kohde oli niin kaunis, niin viettelevä, lähes maaginen, sellainen "pala taivasta" kohde.   

 

Kansallispuistossa kulkeminen on meistä mukavaa ja tunnistamme kuinka luonto inspiroi kulkijaa. Tällä reissulla suoluonto innoitti meitä kuvaamaan luontoa, lintuja, kasveja ja nuuhkimaan suon tuoksuja ja katselemaan kiinnostuneena vielä lähtötelineessä olevaa lintujen pesimäkauden alkua. 

Poluilla kulkiessa mieleen hiipi inspiroiva tunne siitä, että talvi on selätetty ja se, taas sai mielen kuplimaan ja heräämään talvihorroksesta, samalla tavalla, kun luonto ympärillä oli heräämässä kesän kukoistukseen.  

Rentouttavia kansallispuisto retkiä! 

lisää kohteesta: luontoon.fi/kauhaneva-pohjankangas
lisää kohteen reittimahdollisuuksista:  Kauhanevan-Pohjankankaan reitit - Luontoon.fi
lisää kansallispuistoista: Kansallispuistot.fi  Retkipaikka -Suomen kansallispuistot
Kansallispuistot - Upeinta Suomea