Kauhia Kartanon kenneltoiminta

Asumme  Ikaalisissa, keskustan tuntumassa vanhassa rintamamiestalossa jonka nimeksi on vuosien vieriessä muovautunut Kauhia Kartano, talon nimestä on sittemmin tullut myös kennelin nimi. Lancashire heeleri Tuulensuun Torpan Leiskuva Lempi on ensimmäinen heelerimme, Lempi astui elämäämme vuonna 2006 ja sen jälkeen minä Teija olen hurahtanut tähän rotuun kokonaisvaltaisesti. Olen päävastuullinen henkilö Kennel Kauhian Kartanon kasvatustoiminnassa, mutta koko perhe on sitoutettu toimintaan mukaan. Kauhialla Kartanolla asustaa mieheni & minä, lancashire heelerit Lempi, Lumi, Inari & Ludvig ”Jami/Jamppa”. Lapsemme ovat muuttanee jo omiin koteihinsa, koirarakkaus on ilmeisesti jo äidinmaidossa siirtynyt myös heihin,  lasten perheissä asustavat saksanpaimenkoirat Evergreys Uno "Iiro" , Helfergeist Capri "Luna" ja lancashire heeler Kauhia Kartano Hetta "Nelli".  Pentueita meillä on 7 ja heeler lapsia niistä on siunaantunut 26 kipaletta.  Kasvatustyö perustuu pitkäjänteiseen työskentelyyn Lancashire heeler rodun parissa. Ajatuksena pentue silloin tällöin, paljon taustatyötä ja paljon iloisia hetkiä koiraharrastuksen parissa.

Leipätyössäni toimin kotivastaavana mielenterveys– ja päihdekodissa, muistisairaiden parissa. Vapaa aikani kuluu  koiraharrastuksen parissa, kotirintamalla & erilaisissa koirariennoissa. Suomen Lancashire Heeler yhdistyksen toiminnassa olen vuosien varrella toiminut aktiivisesti mm. jalostustoimikunnassa, jäsensihteerinä, leiritoimikunnan jäsenenä ja LTE-toiminnassa. 

NIMEN SYNTY 

Kauhia on murresana jonka juuret löytyvät pohjanmaalta, minun mukaani sana tarttui lapsuuteni kesinä eteläpohjanmaalta. Kauhia on kaikista kamalin, mutta paikasta riippuen kieli muuttuu enemmän "kauheesti karkkii/kauhiasti makiaisia" suuntaan ihan vahingossa, tiedostamatta. Kauhia sanalla arkipuhe elävöityy ja puheeseen tulee pohjalaasta nostetta “on kauhian komia hevonen”, “on kauhiasti kersoja koolla”, “ompa talossa kauhian komia emäntä/isäntä”.
Kartano nimi tulee ystävämme suusta, hänellä oli tapana sanoa tullessaan; “jotta tuli Salomaan kauhialle kartanolle sakemannipainia painimaan ja virvoitusjuomia nauttimaan”. Kartanoa ei ollut, oli vanha puutalo jolla oli kartanon henki. Ja mitäpä se sakemannipaini sitten lienikään “sisäpiirijuttuja”, yhdessä oloa, hauskan pitämistä, painia pitkin tannerta, eloa niin kuin elää, metsänpoika jylhän kuusiston.
Kennelnimeä pohtiessa mieleeni nousi ensimmäisenä nimi kauhia kartano ja halusin ehdottomasti nimetä kennel toiminnan nimellä Kauhia Kartano. Nimeä kovasti pohdin, nimestä minua varoiteltiinkin sillä nimestä voisi kuulemma tulla väärinkäsityksiä. Viralliselta taholta minua kehoitettiin tarkoin miettimään nimeä, sillä epäsopiva nimi voisi hankaloittaa pentujen myyntiä ja olla haitallista imagolle. Päätin varoituksista huolimatta pohdintojen jälkeenkin päätyä Kauhia Kartano nimeen, sillä ajattelin että imagonsa jokainen luo omalla toiminnallaan ja pentuja en aikonutkaan tehtailla joten “myynti” ei ollut nimelle este.
Nyt kymmenen toimintavuoden jälkeen koen että päätös oli oikea, nimi on kestänyt aikaa ja olen hyvin tyytyväinen nimi valintaan. Enään en osaisi ollenkaan ollakkaan ilman Kauhia Kartanoa ja sen mukanaan tuomia asioita

KENNEL TOIMINTA 

Kauhian Kartanon Kenneltoiminta on  pienimuotoista, pennut kasvavat kotona ihmisten kanssa, ponkaisevat elämään keskeltä arkea, koirat ovat perheenjäseniä, mutta silti koiria. Puuhailemme yhdessä kaikenlaista, luonnossa liikkumista, lenkkeilyä, arjen juttuja sekä aktiivisesti ja vähemmän aktiivisesti koiraurheilulajeja laidasta laitaan. Koirat ovat minulle ennen kaikkea elämäntapa, kiinnostukseni ja innoitukseni lähde. Panostan kasvatustyöhön kouluttamalla itseäni, olemalla tietoinen koiramaailman "uusista ja vanhoista tuulista", pitämällä koirieni terveystiedot ajan tasalla, suunnittelemalla jokaisen pentueen tarkkaan.  Kirkas johtotähti kasvatustyölle on kasvattaa rotumääritelmän mukaisia heelereitä, lancashire heelereitä jotka ovat  "pieniä suuria koiria, arjessa toimivia, peusterveitä ja toimintakykyisiä”.  Kasvatustyössäni panostan rodun säilymiseen monimuotoisena  sekä rotutyypillisenä, kaikenlaisia ylilyöntejä suuntaan tai toiseen pyrin välttämään.

KAUHIAN KARTANON PENSKAT LÄHTEVÄT koteihin jotka haluavat lancashire heelerin, kodin asukkaat ovat perehtyneet rotuun ja tiedostavat mihin ovat ryhtymässä. Toivon että pennunostaja on ajatellut koiran ottamista vakavasti sekä pohtinut ajatuksella koiran  tuomia vaateita. Lancashire heeler on koostaan huolimatta  vilkas ja toimelias koira, korkea energinen.  Koira joka tarvitsee omistajakseen johdonmukaisen napakan, mutta lempeän johtajan. Heeler tarvitsee pienestä koostaan huolimatta liikuntaa ja aktiivista toimintaa säännöllisesti sekä tilan ja ajan rauhoittumiseen. Pennunostajan on sitouduttava panostamaan pennun sosiaalistamiseen, - tapakasvatukseen ja terveystarkastuksiin. Toivon että kasvattini käyvät näyttelyissä muutaman kerran elämässään, sekä aikuisiällä luonnetestissä tai MH-kuvauksessa.  Tärkeintä on se että pentu pääsee kotiin jossa se saa olla mukana perheen arjessa aktiivisesti ja elää onnellista koiran elämää.

 

Kirkas johtotähti kasvatustyölle on kasvattaa rotumääritelmän mukaisia heelereitä, lancashire heelereitä jotka ovat  "pieniä suuria koiria, arjessa toimivia, peusterveitä ja toimintakykyisiä”.  Kasvatustyössäni panostan rodun säilymiseen monimuotoisena  sekä rotutyypillisenä, kaikenlaisia ylilyöntejä suuntaan tai toiseen pyrin välttämään.

 

Löydät meidät myös instagram @kauhiakartano www.instagram.com/kauhiakartano/?hl=fi

 SUOMEN LANCASHIRE HEELER RY SITOUMUSKASVATTAJA 

 SUOMEN KOIRANKASVATTAJA RY