Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa 

12.08.2023

by Teija Salomaa / pictures Teija Salomaa

Kauhia Kartanolla harrastetaan valokuvausta, metsissä samoilua, kansallispuisto bongausta ja tunturienvalloitusta. Lancashire heeler on osoittautunut vuosien varrella kauhian oivaksi valokuvamalliksi ja patikkakaveriksi. Tällä reissulla patikoimme Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. 

Me olemme kuulleet metsien, kansallispuistojen ja tunturien kutsun!

Syyskuussa 2022 patikoimme Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. Kiersimme Kiirunankiepin eli Keskisenlaen kierroksen ja matkaa tunturissa taittui rapiat 10 km. Näimme, rakkakivisen Kellostapulikurun jylhät maisemat, upeaa tunturimaisemaa ja viehättäviä tunturikasveja. Muita patikoitsijoita oli Kiirunankiepillä runsaasti liikkeellä, heiltä koirat saivat runsaasti huomiota osakseen. 

Saksanpaimenkoira Lunaa ihailtiin ja heelereiden jaksamista päiviteltiin, siis sitä, että jaksavatpa pienet koirat kulkea tunturissa reippaasti muiden mukana. Reitillä kulkiessa, näimme silmän kantamattomiin hengästyttävän kaunista tunturimaisemaa ja jylhän karua kurumaisemaa ja näistä molemmista näkymistä, pidämme kovasti. Koirien mielipiteen tiedän siitä, että ne ovat aina kovin innokkaita tuntureille lähtemään. 

Koirien tassujen kannalta katsottuna tämä reitti oli turvallinen. Rakkakivi osuus oli läpimatkan, kunnostettua sorapolkua ja tämä mahdollisti sen, että matkassa ollut vanha koira Inarikin kykeni kulkemaan rakkakivi osuuden turvallisesti omin jaloin ja tämä oli kovasti hyvä. Nämä rakkakivi osuudet tuottavat toisinaan hankaluuksia koirien kanssa kulkiessa. Vaikkakin, Heelerit ovat töppöjaloista huolimatta, aika moisia vuorikiipeilijöitä ja osaavat kulkea maastossa kun maastossa ja jos eivät osaa niin mahtumat hyvästi myös repussa matkustamaan. 


Pallas-Yllästunturin kansallispuisto oli meille uusi tuttavuus. Kiirunankieppi antoi maukkaat maistiaiset meille "ensikertalaisille" kansallispuiston maisemista ja reittitarjonnasta ja todentotta kiinnostuksemme kohdetta kohtaan reitin varrella heräsi.       

Matkassa mukana olivat lancashire heeler Kauhia Kartano Hetta (Nelli) 5 v, saksanpaimenkoira Luna 7 v ja lancashire heeler Kauhia Kartano Inari 12 v. 

Patikkapäivän jälkeen kömmimme mökille ja saunoimme ja muistelimme vielä saunanlauteilla mukavaa päiväpatikkaa ja kaunista tunturimaisemaa. 


saunojat
saunojat

Kansallispuistossa kulkeminen on meistä mukavaa ja tunnemme se, että luonto parantaa. Tällä reissulla syksyn värit hivelivät sielua ja se, että saimme jok` ikinen hengittää puhdasta raikasta tunturi ilmaa, tuntui tunkkaisen korona vuoden jäljiltä kehossa erityisen hyvältä.

Rentouttavia kansallispuisto retkiä!  


lisää kohteesta: luontoon.fi/pallas-yllastunturi
lisää kohteen reittimahdollisuuksista: Ylläs - Luontoon.fi
lisää kansallispuistoista: Kansallispuistot.fi  Retkipaikka - Suomen kansallispuistot   
Kansallispuistot - Upeinta Suomea